Eduardo Chillida

Για την γνωριμία του Ελληνικού κοινού με το καταξιωμένο γλύπτη Eduardo Chillida στην επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του και σε συνεργασία με το μουσείο Chillida Leku έχει οργανωθεί ένας κύκλος προβολών, παρουσιάσεων και συζητήσεων.

EDUARDO CHILLIDA

Στο πλαίσιο των δράσεων Focus του έργου Fe26, εντάσσεται μία σειρά δράσεων με αφορμή τον Eduardo Chillida σε συνεργασία με το Μουσείο Chillida  Leku και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμου προσκεκλημένων σχετικών με τον καλλιτέχνη και το έργο του: Nausica Sanchez, Mikel Chillida, Renato Bocchi, Aitzpea Leizaola, Ana Maria Rabe.

Η παρουσίαση της εικαστικής πράξης του Chillida θα αναδείξει τις καταβολές του, τις πηγές έμπνευσής του, επιμέρους στοιχεία όπως τα βιώματα του καλλιτέχνη, το κοινωνικο-πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής του, και φυσικά το υλικό με το οποίο δούλεψε και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε στο εικαστικό του ρεπερτόριο. Με αφετηρία τις πιθανές συσχετίσεις του με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, προσεγγίζονται επίσης το περιβάλλον στο οποίο έζησε και από το οποίο επηρεάστηκε καθώς και η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής που μεγάλωσε και εξελίχθηκε ως καλλιτέχνης.

Οι δράσεις Focus για τον Eduardo Chillida ολοκληρώνονται με μία σειρά προβολών, με φιλμ  τεκμήρια ταλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες τόσο σε σχέση με την πορεία του καλλιτέχνη όσο και την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα του τόπου του. 

O Eduardo Chillida υπήρξε ανήσυχο πνεύμα και πρωτοπόρος γλύπτης. Μελετώντας την κυκλαδίτικη τέχνη και το ανθρώπινο σώμα, τα γλυπτά των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του περιορίζονταν στην αναπαράσταση προτομών και κορμών. Σύντομα, όμως, κατάλαβε ότι το υλικό που τον εξέφραζε καλύτερα ήταν ο σίδηρος, καθώς εξορύσσεται από τα Πυρηναία Όρη εδώ και αιώνες.

Eduardo Chillida

Μελετώντας την κυκλαδίτικη τέχνη και το ανθρώπινο σώμα, τα γλυπτά των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του περιορίζονταν στην αναπαράσταση προτομών και κορμών. Σύντομα, όμως, άρχισε να αμφιβάλλει. . Η επιστροφή του στην πατρίδα του, το San Sebastian, το 1951 σηματοδότησε μια νέα περίοδο στη δημιουργική του πορεία, καθώς εκεί κατάφερε να ανακαλύψει το υλικό που θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα το πνεύμα της κουλτούρας του. Ο σίδηρος, ήταν παραδοσιακό υλικό για το βασκικό πολιτισμό. Κατά την αναζήτησή του, ο E. Chillida επισκέφτηκε ένα σιδηρουργείο σε ένα χωριό λίγο έξω από το San Sebastian. Τότε, ο γλύπτης επιβεβαίωσε την απόφαση του: « Όταν μπήκαμε στο σιδηρουργείο ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι είχα δίκιο. Όλα ήταν μαύρα. Εκεί ανακάλυψα τον σίδηρο».

Γεννημένος το 1924 στο San Sebastian της Χώρας των Βάσκων, μια από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, η τέχνη του συνδέθηκε άρρηκτα με τα παιδικά του βιώματα, τo φυσικό τοπίο της πατρίδας του, την παράδοση και το πνεύμα των ανθρώπων της. Το 1948 στο Παρίσι ξεκίνησε την καριέρα του ως αρχιτέκτονας όμως σύντομα ασχολήθηκε με τη γλυπτική. Ο γύψος, ο πηλός και η πέτρα ήταν τα υλικά των πρώτων πειραματισμών του.

Οι δράσεις που μέσα στο έργο Fe26 αποτιουν φόρο τιμής στον μεγάλο Βάσκο καλλιτέχνη στην επέτειο 20 χρόνων από το θάνατο του οργανώνονται τον Οκτώβριο του 2022.

Keyword suggestion: agency, key study...
Back to top