Εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του έργου Fe26 στοχεύουν στην ανάδειξη της χρησιμότητας και ευρύτητας των μετάλλων και αποτελούνται κυρίως από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και διαδρομές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βασική ιδέα της εκπαίδευσης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι να προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε εμπειρίες για την απόκτηση νέων ιδεών και δεξιοτήτων. Η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έγκειται στο γεγονός ότι συνδέονται με την άτυπη, βιωματική εκπαίδευση ενω οι πολιτιστικές διαδρομές είναι περιηγήσεις σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας ή σε διαφορετικά πολιτιστικά αξιοθέατα μιας τοπικής  κοινότητας με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων στοιχείων. 

Μέσα στο πλαίσιο του έργου Fe26 έχουν αναπτυχθεί δύο δράσεις : το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ο κόσμος του μετάλλου – από την πρώτη Ύλη στο εργαλείοκαθώς και μία πολιτιστική διαδρομή με τίτλο “Από τον Ήφαιστο στην Ηφαίστου: οδηγίες δημιουργίας πρωτεύουσας“. 

“Ο κόσμος του μετάλλου – από την πρώτη Ύλη στο εργαλείοαφορά στη σημασία των εξής τεσσάρων μετάλλων: χρυσού, αργύρου, χαλκού και σιδήρου και στόχος του είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τα μέταλλα ως πρώτες ύλες και με όψεις της μεταλλουργίας  της μεταλλοτεχνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλά και η σύνδεση τους με την Τέχνη και την πολιτιστικη κληρονομια.

Η πολιτιστική διαδρομή με τίτλο “Από τον Ήφαιστο στην Ηφαίστου: οδηγίες για τη δημιουργία πρωτεύουσας”, αφορά στον εξέχοντα ρόλο των τεσσάρων γνωστών μετάλλων, χρυσό, ασήμι, χαλκό, σίδερο στη ζωή της Αθήνας από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. 

Εώς το τέλος του έργου προγραμματίζεται η ανάπτυξη δύο ακόμα δράσεων.

Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά ή αναλύοντάς την, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, διανοητικές δεξιότητες κι ένα ευρύτερο φάσμα ικανοτήτων σε θέματα όπως η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή η κοινωνική ευημερία.

Εκπαίδευση

Τα μέταλλα είναι παντού γύρω μας, στο σύμπαν, στα βάθη της γής αλλά και μέσα μας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμου ΝΩΜΩ, συνεχίζει την ιστορία τους και τα συνδέει ως πρώτες ύλες με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης που προέρχονται από αυτά.

Η Αθήνα μπορεί να μην είχε κυριεύσει τόσο ολοκληρωτικά τον κόσμο,  να μην είχε γίνει πρωτεύουσα δύο φορές στην ιστορία της χωρίς την τεχνογνωσια που αναπτύχθηκε γύρω από τα μέταλλα και η πολιτιστική διαδρομή της ΝΩΜΩ μας αφηγείται πως.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο κόσμος του μετάλλου – από την πρώτη Ύλη στο εργαλείο θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών το 2024. Γίνεται επανασχεδιασμός του και θα μετατραπεί σε μουσειοσκευη για να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος επικοινωνείστε: education.nwmw@gmail.com 

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 θα υλοποιηθεί πιλοτικά η διαδρομή μας “Από τον Ήφαιστο στην Ηφαίστου: οδηγίες δημιουργίας πρωτεύουσας και το μόνο που θελουμε από εσάς είναι η παρουσία και η γνώμη σας. Δεν θα σας σταματήσουμε εάν θέλετε να συνδράμετε οικονομικά. Για να ενημερωθείτε για τη διαδρομή καθώς και για τις μέρες και ώρες υλοποίησης της επικοινωνείστε: tours.nwmw@gmail.com

Η δημιουργία του εκπαιδευτικου προγράμματος και της πολιτιστικής διαδρομής έγιναν από τη δόκτωρ Μουσειολογίας Πόπη Γεωργοπούλου σε συνεργασία με την Παναγιώτα Στελλάκη, Αρχαιολόγο - Μουσειοπαιδαγωγό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε με την πολυτιμη βοήθεια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών και της Μαρίας Περράκη - δόκτωρ μεταλλειολογίας. Η πρώτη υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος υλοποιήθηκε στο Μουσείο Γαιο-Οραμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Keyword suggestion: agency, key study...
Back to top