Tα podcast του έργου Fe26 με γενικό τίτλο Materia Prima αποτελούν μία ιστορική αναδρομή στη μεταλλοτεχνία από την προϊστορία ως σήμερα κυρίως στον Ελλαδικό χώρο - Μεσογειακό χώρο.
PODCAST
Μέσα από εικοσάλεπτες εξιστορήσεις προσεγγίζεται η σημασία των μετάλλων στην εξέλιξη της ανθρώπινης πορείας από τη δημιουργια πολιτιστικής κληρονομίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνικής στην παραγωγή τεχνολογικής καινοτομίας. Αρχαιολόγοι, μεταλλειολόγοι, ερευνητές, ανθρωπολόγοι, εθνολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι υφαίνουν όλοι μαζί τον ιστό της μητέρας των τεχνών.
Τα πρώτα Podcast του έργου fe26 θα είναι δώδεκα (12) με διάρκεια περίπου είκοσι λεπτά το καθένα και θέματα κατά κύριο λόγο εισαγωγικά. Τα πρώτα δύο αποτελούν τη γνωριμία μας μαζί σας και τα επομενα τη γνωριμία σας με τα μέταλλα.
Tα Podcast επιλέχθηκαν σαν μορφή γιατί διευκολύνουν στο διαμοιρασμό του περιεχομένου τους, έχουν ροή περιεχομένου με τη μορφή επεισοδίων με περιοδικότητα και εκμεταλλεύονται μία καινούργια μορφή διαμοιρασμού. Tα podcast είναι διαθέσιμα σε χρήστες στο διαδίκτυο καθώς είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στο χρόνο.
FUN FACT Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο όρος «podcast» ήταν το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian & είναι παράγωγο του iPod της Apple (i: internet, pod: κέλυφος μπιζελιού) και του broadcast.
Ο τίτλος Materia Prima επιλεχθηκε γιατί η έννοια της πρώτης ύλης και γενικά η προέλευση της φύσης των υλικών μας γοητεύει.
Οι αλχημιστές βάσισαν την έννοια της πρώτης ύλης (Materia Prima) στον Αριστοτέλη, ο οποίος όμως ποτέ δεν την χρησιμοποίησε ως όρο. Η θεωρία της δημιουργίας των μετάλλων και της κοινής προέλευσης τους από τα τέσσερα «στοιχεία», τα οποία και αυτά με τη σειρά τους προέρχονταν από μία πρώτη ύλη, όπως αναπτύχθηκε στο έκτο βιβλίο των “Μετεωρολογικών”, έκανε τους αλχημιστές να πιστέψουν ότι μπορούν να μετατρέψουν τα μέταλλα σε χρυσό.
Οι ηχογραφήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο με αφήγηση και διάλογο μεταξύ των παρουσιαστών και την πιθανή συμμετοχή φιλοξενούμενων ομιλητών. Θα παρουσιάζονται μία ή δύο φορές το μήνα από τον Ιανουάριο του 2024 και εβδομαδιαία από τον Σεπτέμβριο. Η μουσική τίτλων αρχής και τέλους καθώς και μέρος της μουσικής επένδυσης δημιουργούνται χάρη στην ευγενή παραχώρηση του ορχηστρικού έργου Circular Argument του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου από τον ίδιο και την MINOS-ΕΜΙ. Η ηχογράφηση θα γίνει από την ομάδα υλοποίησης του έργου σε χώρους με μειωμένο θόρυβο και στο συνεργαζόμενο στούντιο ηχογράφησης.
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας και τεχνική υποστήριξη: Ανδρέας Λαρετζάκης
Στούντιο ηχογράφησης: Αντώνης Δελλαπόρτας GENESIS MEDIA PRODUCTIONS
Ηχητική επεξεργασία, post production: Βαγγέλης Καραπέτρος, Γρυπάρη Αλεξάνδρα (ΝΩΜΩ)
Επιμέλεια Κειμένων: Ναυσικά Διαμαντοπούλου
Συντονισμός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Σοφία Ζησίμου