Η σειρά δράσεων Focus (ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις) στο πλαίσιο του έργου Fe26 , αποτελούν μία διατομεακή προσέγγιση με άξονα την χειρονομία και την σχέση της τόσο ως εικαστική δημιουργία όσο και ως πολιτιστικη κληρονομιά στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
FOCUS
Η σειρά δράσεων ονομάστηκε Focus διότι αποτελεί την εστίαση του έργου Fe26, στην αλληλεπίδραση πολιτιστικής κληρονομιάς με την ύλη, την ταυτότητα και τον τόπο αλλά και τη διασύνδεση της με τη σύγχρονη τέχνη και έρευνα. Ακολουθώντας το μέταλλο και την πορεία του ως φορέα ανθρώπινου πολιτισμού οδηγούμαστε σε μία σειρά από τοπους και αντίστοιχες κοινότητες.
Οι πρώτες δράσεις που εντάσσονται στη σειρά Focus του έργου Fe26 θα υλοποιηθούν 10-11-12 Οκτωβρίου του 2022 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την συμμετοχή εκπροσώπων πολλών φορέων και οργανισμών όπως Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών, Ίδρυμα έρευνας και τεχνολογίας, ομάδα Μπουλούκι κ.α. Ιστορικοί τέχνης, ανθρωπολόγοι, εθνολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, συλλογικότητες και οργανισμοί συμμετέχουν στη δράση Fe26 Focus.
Στις δράσεις συμμετέχουν: ο εγγονός του καλλιτέχνη, Mikel Chillida, ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης, η υπεύθυνη του τμήματος έρευνας και εκπαιδευτικών του Μουσείου Chillida Leku, Nausica Sanchez, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renato Bocchi, η Ισπανίδα – Γερμανίδα φιλόσοφος Ana Maria Rabe, η Βάσκα ανθρωπολόγος Aitzpea Leizaola, ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης καθώς και ο ερευνητής και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ευάγγελος Καραμανές.
EDUARDO CHILLIDA
Σε πρώτο πλάνο, 10 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης Eduardo Chillida και η πορεία του, προσεγγίζοντας την ύλη ως μέταλλο, πέτρα, μπετόν και τη μετατροπή της σε μνημειώδη έργα στο χώρο: τον αστικό, φυσικό χώρο αλλά και τον φιλοσοφικό του Martin Heidegger.
Ο κύκλος δράσεων αυτός συνεχίζει 11 Οκτωβρίου, ανιχνεύοντας πιθανές συσχετίσεις του Eduardo Chillida με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Διερευνώνται η επιρροή του τόπου, της ταυτότητας, των παραδόσεων και των συνηθειών και η νίκη επί του χρόνου με την δημιουργία Μουσείου στον τόπο καταγωγής των δύο καλλιτεχνών.
Τέλος, ο πρώτος κύκλος των δράσεων focus κλείνει, 12 Οκτωβρίου, με τη διενέργεια της ημερίδας “Απολήξεις: μία διατομεακή προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά” προσεγγίζονται η πολιτιστική κληρονομιά, η σχέση της με το θεσμικό της πλαίσιο, η ανάδειξη και διαφύλαξη των στοιχείων της μέσα από έργα αλλά και η αφομοίωση και βιωσιμότητα της σε σχέση με άλλα πεδία όπως τα εικαστικά ή το σχεδιασμό.
To Focus επικεντρώνεται σε θέματα όπως: κοινότητα, παράδοση, τόπος, ιστορικότητα, διασύνδεση, συνέργεια, επιστήμη, βιωσιμότητα, διεπιστημονικότητα, διατηρησιμότητα, οικονομία, αρχειοθέτηση, προώθηση, διάχυση κ.λπ.