FCA

Τα βίντεο του έργου Fe26 με γενικό τίτλο FCA, αποτελούν μία συνοπτική παρουσίαση τεσσάρων μετάλλων και των κραμάτων τους.

VIDEO

Το FCA αποτελείται από τρία δεκάλεπτα βίντεο. Τα δύο έχουν ως άξονα ένα μέταλλο (Fe – σίδηρο, Cu-χαλκό) και το τρίτο δύο (Ag- ασήμι & Au-χρυσό) έτσι άλλωστε παίρνουν και το όνομα τους.

Κάθε βίντεο έχει τρεις ενότητες: ιστορική αναδρομή, χημική σύσταση-κράματα, χρήσεις. Η ιστορική αναδρομή αφορά στις αρχικές χρήσεις, τη μεταλλουργία και τη μεταλλοτεχνία του κάθε μετάλλου από την προϊστορία ως σήμερα. Η χημική σύσταση αφορά στις ορυκτές πρώτες ύλες και τα κράματα του. Και φυσικά οι χρήσεις αφορούν τόσο στους τομείς επιστήμης & τεχνολογίας όσο και τέχνης, και καθημερινότητας.

Τα video επιλέχθηκαν σαν μορφή γιατί διευκολύνουν στο διαμοιρασμό του περιεχομένου τους, λόγω της ευρύτατης χρήσης του ΥouΤube και μπορούν να δημιουργηθούν με τη μορφή επεισοδίων με συγκεκριμένη θεματολογία. Τα video είναι μία μορφή η οποία μπορεί σε σχετικά μικρό χρόνο να μεταδώσει αρκετά συμπυκνωμένη γνώση η οποία μπορεί να έχει αρκετά εξεζητημένο βαθμό εξειδίκευσης και ταυτόχρονα να εκφράζει μία ιδιαίτερη και προσωπική αισθητική.

Η ονομασία FCA επιλέχθηκε γιατί τα γράμματα αυτά αντιστοιχούν στο στοιχείο από τον περιοδικό πίνακα του κάθε μετάλλου. Fe – σίδηρος, Cu – Χαλκός και Ag – Ασήμι (ή/και Au-χρυσός).

FCA

Τα λατινικά ονόματα των μετάλλων έχουν ως εξής:

Fe – σίδηρος – ferrum, Cu – Χαλκός – Cuprum, Αg – ασήμι – Argentum & Au – χρυσός Aurum. Ο σίδηρος στα λατινικά πήρε το όνομα του από το  Ferrum το οποίο σημαίνει σίδερο ή σπαθί και είναι κάτα πάσα πιθανότητα Σημιτικής προέλευσης. Στα ελληνικά το σίδηρο προέρχεται από την προελληνική λέξη “σίδη” και ροδιά -κόκκινο. Λέγεται ότι ο σίδηρος έχει 200 διαφορετικές ονομασίες.

Το λατινικό όνομα του χαλκού, Cuprum, είναι μία παράφραση του ονόματος του  νησιού της Κύπρου. Στα Ελληνικά το χαλκός προέρχεται μάλλον από τη Χάλκη.

Η λέξη ασήμι προέρχεται ως πρός την ετυμολογία της λέξης άργυρος, από την λέξη “αργός” της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το επίθετο  “αργός” είχε την σημασία “λαμπερός”. Από την λέξη άργυρος προήλθε η λατινική λέξη argentum, και από αυτήν οι αντίστοιχη λέξη σε πολλές ευρωπαικές γλώσσες.

Ο χρυσός τέλος, στα λατινικά Aurum πήρε το όνομα του μάλλον απο την λέξη Aurora που σημαίνει ξημέρωμα. Στα ελληνικά, η λέξη χρυσός είτε ενδεχομένως έχει προέλευση Χεττιτική – kursa μεταγενέστερα στα μυκηναϊκά ku-ru-so, Αραμαϊκή (- hara που σημαίνει κίτρινο), Φοινικική ( hrs) ή προέρχεται  από τον Καύκασο είτε είναι ελληνικής προέλευσης και αποτελεί δάνειο.

Στα ελληνικά το σίδηρο προέρχεται από την προελληνική λέξη “σίδη” και ροδιά -κόκκινο. Λέγεται ότι ο σίδηρος έχει 200 διαφορετικές ονομασίες. Στα Ελληνικά το χαλκός προέρχεται μάλλον από τη Χάλκη.  Η λέξη ασήμι προέρχεται ως πρός την ετυμολογία της λέξης άργυρος, από την λέξη “αργός” της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το επίθετο  “αργός” είχε την σημασία “λαμπέρός”. Στα ελληνικά, η λέξη χρυσός είτε ενδεχομένως έχει προέλευση Χετιτική – kursa μεταγενέστερα στα μυκηναϊκά ku-ru-so, Αραμαϊκή (- hara που σημαίνει κίτρινο), Φοινικική ( hrs) ή προέρχεται  από τον Καύκασο είτε είναι ελληνικής προέλευσης και αποτελεί δάνειο.

Keyword suggestion: agency, key study...
Back to top