Ο Παρασκευάς Ποτηρόπουλος γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1967. Αφού πήρε το πτυχίο του δασκάλου από τη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά το 1987, στη συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991, με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στον Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1998 με άριστα και θέμα μεταπτυχιακού: «Από τις “χαμένες πατρίδες” στην πατρίδα του Σήμερα: Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης», επόπτ.: Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου. Το 2007 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βαθμό «άριστα» και θέμα διατριβής: «Πολιτισμικές ταυτότητες στην Πίνδο», επόπτ.: Βασίλης Νιτσιάκος. Για την ολοκλήρωση της διατριβής του έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) επιτυγχάνοντας στις εξετάσεις του 2001 (Πρόγραμμα Υποτροφιών Εσωτερικού, ειδίκευση Λαϊκός Πολιτισμός).
Εργάστηκε ως ερευνητής σε προγράμματα του Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. από το 1992 ως το 1996 που αφορούσαν εθνογραφικές έρευνας στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Έδεσσας και για την εθνογραφική τεκμηρίωση του λαογραφικού Μουσείου στην πόλη της Βέροιας (οργάνωση και διεύθυνση ερευνών: κ. E. Σκουτέρη-Διδασκάλου, κοινωνική ανθρωπολόγος), καθώς επίσης και στην ταξινόμηση αρχειακού υλικού στο Σπουδαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε ως δάσκαλος από το 1997 ως το 2009, αναπληρωτής το 1997 και μόνιμος από το 1998.
Στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών υπηρέτησε αρχικά ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός από το 2005 ως το 2008.
Το 2009 εκλέχτηκε Ερευνητής Δ΄ βαθμίδας στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2013 εξελίχτηκε, ύστερα από εκλογή, στην Γ΄ Βαθμίδα όπου υπηρετεί ως σήμερα.
Η επιτόπια εθνογραφική έρευνα και η τεκμηρίωση εθνογραφικού και λαογραφικού υλικού αποτελεί τη βασική του ενασχόληση στο Κέντρο Λαογραφίας.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και αντίστοιχα το ερευνητικό του έργο και οι σχετικές δημοσιεύσεις τους υλικού εστιάζουν στην οργάνωση του χώρου και τις τοπικές ταυτότητες, τις παραδοσιακές δομές και τον μετασχηματισμό τους, τη μελέτη του υλικού πολιτισμού και της πολιτισμικής τεχνολογίας, την προφορική ιστορία, τους πρόσφυγες τα σύνορα και συνοριακές περιοχές, τις πολιτικές του πολιτισμού, την επιστημολογία και μεθοδολογία της έρευνας ενώ μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας αφορά στην εθνογραφική τεκμηρίωση για τη συγκρότηση εθνογραφικών μουσειακών συλλογών.